Lada Samara Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Rus otomobil üreticisi Lada’nın ülkemizde en çok satılan modeli olan Samara nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Lada Samara inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

Rusya uzun yıllardır kendi otomobil markalarını üreten bir ülkedir. Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi ise Lada markasıdır. Lada, Türkiye’de de satılan pek çok model ile satışta yer almıştır. Samara modeli ise 1993 yılında Türkiye’de en çok satılan ithal otomobil olarak tanınmıştır. İlk olarak 1989 yılında satılmaya başlamıştır. 1996 yılına kadar satıldıktan sonra Avrupa emisyon kurallarına uymadığı için satıştan kaldırılmıştır. Ancak motorunda ufak değişiklikler yapıldıktan sonra 1999 yılında yeniden satışa başlamıştır. Samara’nın Türkiye’de satışı 2005 yılında sonlandırılmıştır.

Lada Samara Nasıl Bir Araba?

B segmenti bir model olan Samara’nın 3 ve 5 kapılı hacthback ve sedan kasa tipleri bulunmaktadır. Ancak en çok tutulan kasası 5 kapılı hatchback olanıdır. 1996 yılına kadar olanları karbüratörlüdür. Ancak daha sonra üretilenleri ise tek nokta enjeksiyonludur. Donanım olarak hiçbir özelliği yok desek yeridir. 1989 modeli ile 2005 modeli arasında küçük motor farkı dışında hiçbir değişiklik yoktur. Motor teknik özelliği ise şu şekildedir.

İlginizi Çekebilir:  Kaput Açma Kolu Neden Çalışmaz ve Açılmama Sebepleri Nelerdir?

1.5 Benzinli: 8 valf olan bu motor 1.5 litre hacimlidir. 76 beygir ve 119 Nm tork güç üretmektedir. Bu motorun üst kapak tasarımında Porsche mühendisleri destek vermiştir. LPG ile uyumlu bir motor olup şehir içinde 9.5, şehir dışında 5.7 litre yakıt tüketmektedir. Çok performanslı ve seri bir motordur. Düşük devirde yüksek hız yapabilmesi en güzel yanıdır. Dönemine göre oldukça sessiz çalışan bir motor olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lada Samara Kullanıcı Yorumu

Elimde çok fazla bir param yoktu ve ben Tofaş almak istemiyordum. Bu yüzden bir Lada sarama aldım ve 2 yıl boyunca kullandım. Hatta iki tane Lada Samara sahibi oldum. Bunlardan ilki 1994 model olanıydı. Motor olarak çok güzeldi. Karbüratörlü olması motorunun arıza açmasını en aza indiriyor. Ancak 2001 model Lada Samara’da basit bir ECU sistemi ve tek nokta enjeksiyon kullanıldığı için durmadan arıza veriyordu. Özellikle elektrik arızaları ile uğraşmak çok yorucu oluyor. Samara’nın ön göğüs ve kapı içlerinde kalitesiz bir sert plastik malzeme kullanılmış. Ayrıca hemen çatlama ve solma yapıyor. Bugün ön torpido üstü çatlak ve kırık olmayan Samara neredeyse yok gibi bir şey. Ön tarafının genişliği güzeldir. Arka diz mesafesi yeterli seviyedir ama yan yana üç kişi sıkışıyor. Ayrıca tavan yüksekliği olmadığı için uzun boyluysanız kafanız tavana çok yaklaşıyor.  Koltuklarında yumuşak bir süngere yer verilmiştir. Ayrıca koltukları çok rahattır. Ses yalıtımı olarak bir şey yok. Bu sebeple motor kucağınızdaymış gibi kullanırsınız. Garip bir şekilde yol sesini Tofaş gibi içine çok fazla almıyor. Süspansiyon sistemi çok sert olduğu için çukurlardan geçişlerde çok fazla hissettiriyor. Frenleri çok iyi değildir ve frenleme mesafesi çok uzundur. Ama bir diğer yönü virajlarda çok iyi yol tutmasıdır. Kendi parasına göre kıyaslandığınız zaman en iyi virajlara giren arabadır.

İlginizi Çekebilir:  Radyatör Fan Motoru Değişim Maliyeti Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Lada Samara Alınır Mı?

Bu arabayı almak isteyenler genelde Tofaş mı yoksa Lada Samara mı diye arıyorlar. İkisinin de kendine göre artı ve eksileri var. Samara’dan çok fazla kalite ve özellik asla beklemeyin. Yedek parça fiyatları çok ucuz ve kolay bulunuyor. İkinci eli bir Tofaş kadar olmasa da elde kalıp satılmayacak arabalardan değildir. yorumbilgi.com olarak bizim görüşümüz alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey kaportasında çürük olup olmadığıdır. Eğer temiz bir tanesini bulursanız gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.

Yorum yapın

error: Bu siteden içerik kopyalamak yasaktır.