Opel’in en çok satılan Astra kasalarından bir tanesi olan Astra G kasanın gösterge tablosundaki arıza işaretleri ne anlama geliyor. Astra G gösterge tablosu uyarı ve ikaz ışıkları anlamlarını açıklayacağız.
Opel Astra G kasa tüm dünyada 1998 ile 2004 yılları arasında üretilip satılmıştır. Ancak ülkemizde o kadar çok sevilmiştir ki, Astra Classic adı altında 2008 yılına kadar sıfır olarak üretilip satılmıştır. Özellikle tasarım olarak o kadar çok ilgi çekmiştir ki, 1998 yılında yılın en iyi otomobili unvanını almıştır. Astra G kasanın “sedan, station wagon, 3 ve 5 kapılı hatckback ve coupe” kasa tipleri bulunmaktadır. Günümüzde bile hala popüler modellerden bir tanesidir. Herkes onun için bugün sıfırı üretilmiş olsa gider alırım der. Dizel ve benzinli olmak üzere (1.4, 1.6, 1.6 CDTI, 1.7 CDTI, 1.7 DTI, 1.8, 2.0, 2.0 DTI Comfort, 2.0 T ve 2.2) pek çok motor seçeneği vardır. Opel Astra G gösterge işaretleri motor hacmine ve yakıt tipine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca 100.Yıl, Cabrio, CD, CDX, Classic, Club, Comfort, Coupe, Edition, Elegance ve Elegance Twinport donanım paketleri de farklı gösterge uyarı ve ikaz ışıkları barındırabilir.
Sonuç olarak aracınızın gösterge tablosunda gördüğünüz her işaret arıza anlamına gelmez. Bazıları, açık olan bir donanımın çalıştığını göstermek veya uygunsuz bir durumu haber vermek için yanabilir. Bu sebeple Astra G, gösterge panelinde bulunan işaretlerin hangileri arıza lambası, hangileri uyarı ve ikaz ışığı ayrımını bilmeniz sizin faydanıza olacaktır. Şimdi gelin Opel Astra G, gösterge tablosundaki işaretlerin anlamlarına tek tek bakalım.
Opel Astra G Arıza Lambaları (Gösterge Uyarı ve İkaz İşaretleri ve Işıkları)
1- Opel Astra G Airbag Arıza Lambası
Aracınızın hava yastığı sistemi ile ilgili bir sorun olduğunda, araçtaki iarbag uyarı lambası yanar. Bu, aracın içindeki sürücü ve yolcuların korunmasına yardımcı olan önemli bir güvenlik özelliğidir. Hava yastığı sistemleri, araçta meydana gelebilecek çarpışmalar sırasında sürücü ve yolcuların yaralanma riskini azaltmak için tasarlanmıştır. Hava yastığı uyarı lambası genellikle sürekli yanar veya ara sıra yanıp sönerek dikkat çeker. Eğer bu ikaz ışığı yanıyorsa, aracınızın hava yastığı sisteminin tamir edilmesi gerekebilir. Airbag ışığının yandığını veya yanıp söndüğünü görüyorsanız hava yastıkları çalışmıyor demektir.
2- Opel Astra G Emniyet Kemeri Takılı Değil İkaz Işığı
Aracınızda ön ve yolcu emniyet kemerlerinin yolculuk sırasında takılı olması gerekmektedir. Bir otomobilde kaza sırasında can güvenliğini sağlayan en önemli ekipman emniyet kemerleridir. Eğer gösterge panelinde bu uyarı işaretinin yandığını göreceksiniz. Ayrıca emniyet kemeri takmamak para cezası gerektiren bir olaydır.
3- Opel Astra G El Freni Işığı Anlamı
El freni ışığı aracınızın el freninin çekili olduğunu gösterir. Normalde el freni serbest bırakıldığında bu ışık söner. Eğer el freni çekiliyken bu ışık yanar ve daha sonra indirildiğinde hala yanıyorsa, aracın fren sisteminde bir arıza olabilir. Bu durumda, fren hidroliği seviyesini kontrol etmek ve gerekirse fren balatalarını değiştirmek veya fren sistemi parçalarını tamir etmek için bir otomobil ustasına başvurmanız gerekebilir.
4- Opel Astra G Fren Arıza Işığı
Aracınızda kırmızı yuvarlak içinde ünlem işareti yandığını görüyorsanız, aracınızın fren sisteminden bir arıza var demektir. Ancak şunu asla unutmayın. Bazı marka ve model otomobillerde el freni çekili olduğundan bu uyarı lambası yanacaktır. Eğer el freni inik olmasına rağmen yanıyorsa mutlaka fren hidrolik yağı seviyesini kontrol etmelisiniz. Ayrıca fren sisteminde meydana gelen arıza nedeniyle de yanabilir.
5- Opel Astra G Kızdırma Bujisi Arıza Lambası
Dizel motorlu araçlarda yüksek sıkıştırma oranı ile motor çalışır. Sıkıştırma sırasında ısıtılan hava kıvılcım alır ve çalışır. Isıtma bujisi işte motor içerisindeki havayı ısıtan parçadır. Motor çalışmadan önce akü açıkken kısa bir süre yanması normaldir. Zaten kızdırma bujisi işareti söndükten sonra marşa basarsınız. Ancak motor çalışırken ve yolda giderken yanıyorsa kızdırma bujilerinde bir arıza olduğu için size bu ikaz lambasını yakacaktır. Eğer kızdırma bujileri çalışmıyorsa, motor zor çalışabilir ve performans düşük olabilir. Kızdırma bujisi ışığının neden yanabileceği birkaç sebep vardır. Bunlar arasında kızdırma bujilerinin ömrünü tamamlamış olması, kirlilik veya hasar, ateşleme sistemi sensörlerindeki bir arıza veya elektronik kontrol ünitesindeki (ECU) bir arıza olabilir.
6- Opel Astra G Motor Arıza Lambası
Günümüz otomobillerinde bir bilgisayar sistemi vardır. Buna motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilir. ECU, motor ve bileşenlerinde yer alan sensörlerden sinyal alarak aracınızın çalışmasını sürekli olarak kontrol eder. Motor arıza lambası, aracınızın motorunda bir sorun olduğunu gösteren bir uyarı lambasıdır. Bu ışık, aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından algılanan bir hata durumunda yanar. Arızanın ne olduğu, aracın marka ve modeline ve hataya neden olan faktörlere bağlı olarak değişebilir. Olası nedenler arasında emisyon sistemi problemleri, yakıt sistemi sorunları, ateşleme sistemi sorunları, sensör arızaları, egzoz gazı devreleri arızaları vb. yer almaktadır.
7- Opel Astra G Akü Lambası (Şarj Dinamosu Arızası Işığı)
Araba akü ışığı genellikle aracınızdaki elektrik sistemi veya şarj sisteminde bir arıza olduğu zaman yanar. Bu durumda, aracınızın aküsü şarj edilemiyor olabilir veya araçtaki diğer elektrikli bileşenler normal şekilde çalışamayabilir. Bunun nedeni, şarj sistemindeki bir parçanın arızalanması ya da bağlantıların gevşemesi gibi birçok farklı faktör olabilir. Eğer arabanızda akü lambası yanıyorsa, aracınızı mümkün olan en kısa sürede bir servis merkezine götürmeniz önemlidir çünkü bu durum motorunuzun zarar görmesine ve aracınızın tamamen çalışmaz hale gelmesine neden olabilir. Akü uyarı lambası yanarken aracınızı kullanmanız, akü bittiği zaman yolda kalmanıza neden olabilir.
8- Opel Astra G Yağ Lambası
Tüm içten yanmalı motora sahip araçların motorunda yağlanmayı sağlamayı için belirli bir basınç altında motor yağının dolaşması gerekmektedir. Eğer yağ basınç sensörü tarafından motor yağı basıncında bir düşme görülürse aracınızın gösterge panelinde yağ lambası uyarı ışığı yanacaktır. Yağ lambasının yanmasının sebepleri arasında en çok görülenler “yağ pompası arızası, yağ basınç müşürü arızası, yağ seviyesinin düşmesi ve yağ filtresinin” tıkanması gösterilebilir.
9- Opel Astra G Sol Sinyal İşareti
Aracınızın direksiyonunun sol tarafında bulunan sinyal kolunu aşağıya indirdiğinizde sol tarafa sinyal verir. Gösterge tablosunda ise sol tarafa yanan yeşil ok işareti yanıp sönecektir. Ayrıca tık tık diye sesli işaret verecektir.
10- Opel Astra G Sağ Sinyal İşareti
Sağ tarafa dönüşlerde sinyal kolunu yukarı kaldırdığınız zaman sağ tarafı gösteren yeşil bir ok işareti yanıp söner. Böylelikle arkadan ve önden gelen araç sürücüleri sizin sağ tarafa döneceğinizi anlarlar. Ayrıca sesli olarak tık tık şeklinde yanıp sönme sesli ikaz verecektir.
11- Opel Astra G Uzun Farlar Açık Uyarı Işığı
Mavi renkli bu ikaz lambasının anlamı aracınızda uzun farların açık olduğunu göstermektedir. Özellikle geceleri açık olması karşıdan gelen sürücülerin gözünü alacağı için çok uzun süre açık tutulmamalıdır. Ayrıca selektör yaptınız zamanda bu işaret yandığını göreceksiniz.
12- Opel Astra G Kısa Farlar Açık Uyarı Işığı
Aracınızda geceleri yolculuk yaparken sürekli olarak açık olan ışıklara kısa far adı verilir. Gösterge tablosunda yeşil renkli far önünde aşağıya bakan çizgiler vardır. Açık olduğu süre boyunca gösterge panelinde bu işaretin yandığını göreceksiniz.
13- Opel Astra G Ön Sis Farları Açık Uyarı İşareti
Aracınızda eğer sis farları varsa yaktığınız zaman gösterge tablosunda bu işaretin yandığını görürsünüz. Ancak gündüz ve açık havalarda sis farlarını yakmanız yasaktır. Çünkü sis farları düz aydınlattığı için karşıdan gelen sürücünün gözünü alabilir. Sadece yağmurlu ve sisli havalarda açarsanız yani görüş mesafesi kısaldığı zamanlarda sürücüler sizi daha kolay fark edebilir.
14- Opel Astra G Arka Sis Farları Açık
Yağmurlu, karlı ve sisli havalarda arkadan, arka farların ışığı gelen sürücüler tarafından fark edilemeyebilir. Bunun için arkada daha parlak ışıklara ihtiyaç vardır. Bunun için üreticiler arka tarafta çok parlak yanan bir kırmızı ışık yapmışlardır. Eğer gösterge panelinde bu uyarı ışığının yandığını görüyorsanız arka sis farları açık demektir.
15- Opel Astra G Şanzıman Aşırı Isındı İkaz Lambası
Otomatik şanzımanlı araçların, vites kutusunun içinde yüzlerce dişli bulunmaktadır. Sürekli bir sürtünme halinde oldukları için ısınma eğilimindedir. Ancak bu sıcaklık şanzıman yağı sayesinde soğutulur. Şanzımanın sıcaklığını ölçen bir sensör mevcuttur. Eğer şanzıman sıcaklığı kritik seviyenin üstüne çıkarsa aracınızın gösterge panelinde kırmızı dişli içinde hararet işareti yandığını göreceksiniz. Bu ikaz lambasının yanmasının sebebi araca çok fazla yük yüklemek veya çok uzun süre yüksek devirde kullanmaktan kaynaklanmaktadır.
16- Opel Astra G ABS Arıza Lambası
ABS ikaz ışığı, otomobilinizin “Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi (Anti-Lock Braking System)” olarak adlandırılan fren sisteminde bir sorun olduğunu gösterir. Bu sistem, tekerleklerin kaymasını önlemek için frenleme gücünü kontrol eder. Ayrıca tekerlerin kayması sırasında sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmemesini sağlar. ABS ışığının yanması, genellikle bir sensör veya hidrolik bir problem nedeniyle ortaya çıkar. Bununla birlikte, ABS ışığının yanması, aracın fren sisteminden kaynaklanabilecek ciddi bir sorunu da gösteriyor olabilir. Bu nedenle, aracınızın ABS uyarı ışığı yanıyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir tamir ustasına götürmeniz gerekmektedir.
17- Opel Astra G Benzin Uyarı Işığı (Yakıt Az Kaldı İkaz Lambası)
Yakıt ışığı aracınızın yakıt deposunda bulunan yakıt miktarının artık olabilecek en minimum seviyeye geldiğini göstermek içindir. Dizel araçlarda mazot, benzinli araçlarda ise benzin 5 ile 7 litre arasında kaldıysa gösterge panelinde benzin ışığının yandığını göreceksiniz. Hatta bazı model otomobillerde sesli olarak ikaz vermektedir. Benzin ışığı yanarken aracınızı kullanmaya devam etmemelisiniz. Çünkü aracınızın yakıtı her an bitebilir ve yolda kalabilirsiniz. Ayrıca sürekli düşük yakıt ile araba kullanmak aracınızın yakıt hattı sistemlerinde zarar verebilmektedir.